Blaar en Tok

“Wat nu, Blaar?” Vraagt Tok.
“We trekken de wereld in,” zegt Blaar, “ik was toch al een eindje op weg.”
Blaar stapt verder, met Tok op haar rug.
Op een open plek vol mals gras blijven ze staan om te eten.

Christina Guirlande volgde een lerarenopleiding aan de Normaalschool te Sint-Niklaas. Zij gaf les aan de Oefenschool van hetzelfde instituut. Ze schreef reeds een 55-tal boeken waaronder dichtbundels, novellen, jeugd-en kinderboeken. Haar gedichten werden meermaals bekroond en voor haar jeugdboeken ontving zij onder meer tweemaal de Boekenleeuw en de prijs van de Vlaamse Jeugd- en Kinderjury. Zij publiceerde tot hiertoe honderden verhalen, gedichten en essays in diverse literaire tijdschriften. Ongeveer 230 gedichten in 120 bloemlezingen en/of kunstboeken. Zij schrijft ook voor toondichters en vertaalt poëzie uit en naar het Frans. Geeft schoollezingen en poëzienamiddagen voor volwassenen en ze is jurylid voor diverse poëzieprijzen. Zij was lid van de Adviescommissie voor de Nederlandstalige Letterkunde, en was bestuurslid van de Vlaamse Letterkundigen (werkgroep jeugdliteratuur), en was jarenlang secretaris van de Kunstenaars voor de Jeugd.
Een werk van de hand van deze woordkunstenares lezen is altijd een waar genoegen, want of het nu om poëzie, proza, essay of jeugdboek gaat, Christina Guirlande verrast je als lezer telkens opnieuw door de kwaliteit en de authenticiteit die ze brengt. En dat blijkt ook nu weer uit het nieuwe kinderboek Blaar en Tok. Het brengt het zéér mooie verhaal over de kip Tok en de koe Blaar. Ze worden allebei vol misprijzen behandeld door hun bazen. Tok kan geen ei meer leggen en Blaar kan wegens dezelfde oudersdomsproblemen geen melk meer geven. Kip Tok is weggevlucht uit haar hok en zo maakt ze kennis met koe Blaar die ook van huis is weggelopen.
Blaar en Tok besluiten samen de wereld in te trekken. Ze beleven heel wat avonturen, heel prettige maar soms ook wel nare. Maar koe Blaar wordt gezocht. Haar foto kwam in de krant en op de televisie en zo loopt ze natuurlijk flink wat kans om opgespoord te worden. De auteur heeft er een schitterend verhaal van gemaakt met de wijze boodschap dat het niet is omdat men vindt dat iemand, mens of dier, te oud lijkt, hij, zij of het dan nutteloos zou zijn. Elke leeftijd heeft zijn charme en kan plezierig zijn om te beleven.
Het is verre van een belerend werk, want de dialogen en verhalen swingen er met de nodige mix van humor en gevoeligheid uit. Al dit moois wordt ook nog eens opgeluisterd door de prachtige illustraties van beeldend kunstenaar Lieve Janssen, die met haar schilderwerk al terecht een stevige reputatie heeft opgebouwd.
Dit is een aanrader van formaat voor kinderen, hun ouders én grootouders, want na lezen én bekijken van dit juweeltje wordt iedereen goed gezind en is er zeker ook ruimte voor een leuke nabespreking.

Blaar en Tok trekken de wereld in, Christina Guirlande (met illustraties van Lieve Janssen), Uitgeverij Het Punt, Dendermonde, 2014, ISBN 9789460791550

(André Oyen)