Studio Haiku - Een handleiding


Lotte Dodion (1987) is een Vlaamse dichter en performer. Haar debuutgedichtenbundel Kanonnenvlees verscheen in 2016 en werd maar liefst vijf keer herdrukt. Ze stond in de finale van het Belgische en het Nederlandse Kampioenschap ‘Poetry Slam’. Ze was directeur van het Vredescentrum van de Provincie en Stad Antwerpen. Daarnaast was ze ook artistiek en zakelijk coördinator van Vonk en Zonen, een literaire organisatie die experimenteert met vernieuwende poëzieprojecten. Het mag niet vreemd klinken dat ze ook graag met muzikanten samenwerkt.

Het boek is een lijvig boekwerk dat uitnodigt om met de, van oorsprong Japanse, dichtvorm actief aan de slag te gaan. Achterin zijn een kleine twintig pagina’s toegevoegd voor eigen werk en / of notities. Er wordt gebruikt gemaakt van de kleuren zwart, blauw en rood. De pagina’s worden verluchtigd met kleine, fijne tekeningen. Iets wat de haiku of haikoe in feite ook is. De traditionele opbouw van een haiku is : vijf lettergrepen, zeven lettergrepen, vijf lettergrepen. Het omslag refereert naar Japan ( rode zon / maan, bergen in het zwart, water in het blauw). De titel is afgedrukt in een etiket dat doet denken aan de etiketten op schoolboeken. Fraai en fris.

De auteur ontving voor het boek een werkbeurs van Literatuur Vlaanderen en de uitgave kwam mede tot stand met een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Het boek is opgebouwd als een trektocht door de bergen. Een lange klim vol verrassingen. Eerst heb je de inhoud, gevolgd door basiskamp verkenning, basiskamp verdieping, hoogtekamp vrijheid. Het is naast een prachtig overzicht ook, en vooral, een doe-boek waar je blij van wordt. Lotte Dodion geeft duidelijke schrijfopdrachten en prikkelt de lezer voortdurend om vooral aan de slag te gaan. Ze geeft voorbeelden die ze zelf geschreven heeft of gooit een lijntje naar grote haiku-dichters als Basho, Dakotsu en Shiki. Maar evengoed dichter bij huis: Gust Gils, Bart Mesotten.

De voorbeelden die ze zelf geeft zijn uiterst virtuoze pareltjes. Een paar voorbeelden, een willekeurige greep:


Ik broedde je uit
maar vergat je te voeren
Tamagotchi blues.

Deze haiku kan
sporen van noten dragen
voedingswaarde nul.

Wie zijn die vrouwen
die blauw bloeden zoals in
Always reclame?

Het vuile water
ruilen voor het vrije sop
azuurblauw drijven.

Ik zei het nog zo!
de telefoonstem echoot
de stem in mijn hoofd.

Het boek is een heerlijk doe-boek voor alle leeftijden. In het voorwoord schrijft Lotte zelf, ik citeer:

Welkom bij de haikuprutsclub!
Alle poëzie begint met prutsen.
Met uitproberen. Met spelen.
Precies dat gaan we doen.
….

Het is mijn diepste wens dat dit boek reist op de bodem van rugzakken en handtassen, slingert op nachtkastjes, uitgeleend wordt en nooit meer teruggegeven. Ik hoop dat het smerig wordt, beduimeld en tot uit elkaar vallens toe met je mee op pad mag.
…..

Moge dit boek een estafettestokje zijn dat mijn schrijfplezier aan jou doorgeeft. ….Studio Haiku – een handleiding voor haiku-avonturiers, Lotte Dodion, Atlas Contact, Amsterdam, 2022, ISBN 978 90 254 7198 9

(Frans August Brocatus)