Het schip vertrok die avond nog


Ludo Bleys debuteerde in 2019 met de bundel Link die niet onopgemerkt bleef: een jaar later verscheen er al een herdruk. Hij publiceerde in tijdschriften als Poëziekrant, Meander en De Schaal van Dighter. Gedichten van hem werden opgenomen in de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht (2016) en in de verzamelbundel Het was de achtste dag, gedichten bij de Verklaring van 30 november (2022). Zijn nieuwe bundel, Het schip vertrok die avond nog, bevat vijf cycli: dissonant, nagalm, wijkplaats, untold stories en ontwapend.

De bundelt opent met het gedicht vanitas dat meteen de toon zet: (…) elk etmaal turven wij de nieuwe wereld aan,/ verschansen onze zichtbaarheid om de verte te verschalken/ van wat we hebben bejaagd zal geen trofee de muren sieren. Hier is iemand aan het woord die je niets meer kan wijsmaken: (…) geef ik je mijn stem/ dan overschreeuw je morgen gladjes het halfrond,/ verkoop je mijn ziel aan de duivel, kelder je mijn hoop,/ veil je mijn geloof in de toekomst. (uit verkiezingskoorts).

Een gedicht als vluchtelingen herinnert aan zijn eerste bundel, Link, waarin zijn ervaringen als medewerker in de palliatieve thuiszorg en als voogd van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen sterk aanwezig waren: ze torsen het gewicht van blinde muren,/ verhelen onaangeroerd tekort./ stille mensen, versluierd langs de straten.

In de cyclus wijkplaats sterke gedichten rond het thema van ouder worden, aftakeling, de nakende dood: MRI, run for your life, plotse hartdood, kanteling, strooiweide,… Uit euthanasie: ik zit naast de jongen, de man, de grijsaard,/ vind mijn woorden in hun verhaal./ doodgaan is geen stopwoord meer. Uit Schoonselhof: zal ik in dit stille perk je plaats innemen,/ zo dicht bij Alice Nahon?/ ik zou haar als nieuwe buurman/ een teken van leven geven, haar groeten/ nog even voor het slapengaan.

Het schilderij op de cover van de bundel, Onschuldige knoopjes van Shuag Wu inspireerde de dichter tot de vier gedichten van de cyclus untold stories. Het vierde gedicht, het prille land, eindigt met de titel van de bundel. Cythera is het eiland waar Venus zou geboren zijn.

toen de verf was opgedroogd
bewoog zij niet meer en verstilde.
zij wachtte al zo lang op taal of teken,
wilde inschepen naar Cythera
waar gedachteloze huid volstaat.

toen hij haar aansprak
vond ze geen woorden meer.
haar hoofd bleef onbewogen,
de seconden duurden lang.
ze schroeiden haar gesperde hertenogen.

het schip vertrok die avond nog.

Het gedicht zebra (uit de laatste cyclus, ontwapend) bereikte de Top 100 van de Gedichtenwedstrijd Prijs de Poëzie 2023 (de vroegere Turingprijs): midden in de nacht springt een zebra op de weg./ hij staat op zijn strepen, kan geen kant meer op./ ik zet hem op de achterbank en rijd huiswaarts. En de dichter? morgen zal ik weer mijn raadsels venten, geloven in wat ik zelf vertel, zonder argwaan/ wachten op de tover.

Knappe bundel, helder en verrassend tegelijkertijd.


Het schip vertrok die avond nog, Ludo Bleys, Uitgeverij P, Leuven, 2023, ISBN 978 94 6475 704 0

(Roger Nupie)