11 - Scènes & Procedures


Steven Graauwmans (Antwerpen, 1972) is dichter. Bij Uitgeverij P publiceerde hij eerder de bundels Reservisten van maandag (2009) en Wachten op de bijen (2021). Op zijn website kondigt hij zichzelf aan als storyteller / speechschrijvers/ dichter e.a. Verder zegt hij: Tekenen, schrijven, lachen en grof uit de hoek komen – in casu tegen onrecht in het groot of het klein – zonder op zijn bek te krijgen. Daar draait het bij Graauwmans ook om.

De bundel is opgedragen aan Elisa, zijn dochter. Alle gedichten, zowel in Procedures als in Scènes bestaan uit één vers. Alle gedichten hebben een titel, die titels bestaan soms uit meerdere gedichten.

De reeks Procedures opent de bundel. Hier zoomt de dichter in op het dagdagelijkse. Hij observeert zijn dochter, kijkt hoe zij in de wereld staat of beweegt, de vragen die ze over diezelfde wereld stelt, droom en fantasie die zich met elkaar vermengen, de tochten die zij maken,… Opmerkelijk teder in zijn bewoordingen en verrassend in zijn beelden schetst hij een wereld tussen droom en werkelijkheid. Vragen krijgen bijzondere antwoorden en antwoorden liggen in de schaduw van vragen:

Van de val

2

Ze ziet zichzelf wanneer ik zwaarden slik –
ik zie me net te laat. Ze zal alles herhalen, de kou
het glas en de nacht uit een oud gedicht.
In haar hart ademt de beer, ze kent van de val het zweven.
Ze kleedt zich om: lange schoenen, een groene broek
en een diploma van meesterbakker. Het beest en het meisje
wachten samen, ik zie het touw.
Nu zal ze alles goed doen, dat ze niet bang moet zijn.
Het beest zal de zweep ontwijken, mijn meisje
zal weer opstaan en hopen
dat de zon echt is.

De gedichten uit de volgende reeks Scènes zoeken allerhande manieren om greep te krijgen op de procedures. De volgordes van scènes en procedures wijzigen. Ze overlappen elkaar, verdubbelen, ontdubbelen, verschuiven van meervoud naar enkelvoud. Altijd is er iemand die kijkt en luistert, iemand die blijft kijken en spreekt als het luisteren ophoudt.

Eenmaal

2

Vanuit de sofa kijkt ze ons aan
wij zijn haar publiek, juichend
om haar eeuwige jongemeisjesleven
om alles wat nog moet, alle hoop en alle helden
om elkaar geboren worden.
Hoe we ons muisstil afleren –
de stappen van een van ons.
Dit is waarover het kind vragen
zonder antwoord stelt
dit is de verte in tussen ons
gestapelde dagen.

Kunnen we kiezen? Welke waarheid overheerst? Staan we aan de zijlijnen van worstelingen tussen droom en realiteit of maken we er deel van uit, staan we op de middenstip of in een soort van strafschopgebied? Wat zijn de kleuren die de dromen aan de dagen geven?

11- Scènes & Procedures is een boeiende bundel die op elke bladzijde, in elk gedicht aantoont dat de reis en de omgeving belangrijker zijn dan het doel en de eindbestemming. De dichter blijft je meenemen in een bijzondere ‘wonderwaarlijke’ wereld.


11- Scènes & Procedures, Steven Graauwmans, Uitgeverij P, Leuven, 2023, ISBN 978-94-64757-17-0

(Frans August Brocatus)