75 kaarsjes maken de taart


Eind november vorig jaar presenteerde Justine Borkes haar twaalfde bundel bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, haar thuishaven. Niet toevallig gekozen is de titel van die bundel: thuis. Het lijkt erop dat Justine haar plek gevonden heeft na de omzwervingen die in 1978 begon met liefde kan samengaan en die met onregelmatige tussenpozen een tiental bundels opleverden. De eerste bundels verschenen in eigen beheer, sinds 2011 heeft Justine voor haar poëzie onderdak gevonden bij Uitgeverij IJzer te Utrecht.
Voor thuis heeft Justine 75 gedichten geselecteerd, 15 nieuwe en 60 gebloemleesde uit haar eerste acht bundels. Voor de gemakzuchtige maar ook betrokken lezer logischerwijs opgenomen in twee afdelingen, I (de nieuwe) en II (de gekozene). De gedichten zelf zal het waarschijnlijk een zorg zijn in welke afdeling zij zijn ondergebracht, hun consistentie is evident en dat is natuurlijk ook te danken aan de dichter die met deze twaalfde bundel de hechtheid van haar thema’s opnieuw onderschrijft.
Van meet af aan draait de poëzie van Justine Borkes om herkenbare thema’s; liefde en het ontbreken ervan, kind-zijn en leven. De dichter observeert zowel de wereld als haar gemoed, de nabijheid en de verte en verwoordt haar bevindingen in korte gedichten, in kordate taal.

verborgen in ons
huis van huid en
haar op weg naar
wie weet uit onszelf
waar vandaan

Vorm en inhoud doen bij menig gedicht oosters aan, soms lijken de gedichten meer op verwaaide haiku en senryu:

blad sierlijk
drijvend een
waterlelie
gekanteld
mijn lichte zwaan

of:

overal waar ik
kijk zie ik een
gelukkig mens
in de spiegel

De bundel is niet thematisch geordend en dat zorgt voor een mooie afwisseling in de stroom (dat mag je toch wel zeggen van 75) gedichten. Hoewel, niet geordend (op de indeling in twee delen na dan), de dichter komt wel steeds ‘om de hoek’ in deze ik-gerichte gedichten. Het is geen hinderlijk ‘ik’, zoals er ook geen sprake is van een te sterk aanwezige jij. De gedichten zijn evenwichtig en sober, soms lijken ze meer op een aforisme:

het leven gaat zo
scheurend open

en

gedichten
antwoorden
op een
weggelaten vraag

of

onvoorstelbaar als
de dood het leven

Het geheel van de bundel voorkomt dat het daarin doorslaat. Dat komt mede door de rust van de vormgeving; alleen de oneven pagina’s zijn bedrukt, waardoor de nadruk nog meer op dat ene gedicht wordt gelegd. Overigens “ontbreken” de paginanummers die, als zij onder een gedicht zouden bungelen, het evenwicht van het gedicht zouden verstoren.
De bundel thuis leest ook daardoor prettig, niet in het minst door de evenwichtige, sobere stijl die de dichter hanteert. Justine Borkes heeft met deze bundel een mooie kroon op haar werk gezet, daar kunnen in de toekomst alleen maar diamantjes op worden weggezet.
Om met een ‘oude’ te eindigen:

de gewoonste dingen
blijven hangen doe
jij het licht uit of
zal ik het doen

thuis, Justine Borkes, Uitgeverij IJzer, Utrecht, 2019, ISBN 978 90 86 84 1745

(Wim van Til)