Toegevoegde tijd


Na twee bundels in eigen beheer, Onder de Roos (2003) en Achter de hoek (2004), publiceerde Eric Vandenwyngaerden Het licht stelt de wet (2005), Dit verblijf (2012) en - in samenwerking met fotograaf Maurits Van Roost - Feelings, foto’s en gedichten (2016). Van 2010 tot 2012 was hij Stadsdichter van Diest.
Naast de meetbare tijd is tijd ook een ervaring die op een unieke kwalitatieve wijze kan beleefd worden, zoals in: tijd om te leven, te beleven en lief te hebben; tijd om terug te denken aan vroeger/een bepaalde periode; tijd om in een imaginaire wereld weg te dromen;  tijd om te eren wie of wat weg is. De titel van de recentste bundel van Eric Vandenwyngaerden, Toegevoegde tijd, verwijst naar de tijd die je zou moeten kunnen terugdraaien, om zo nog wat extra tijd (toegevoegde tijd) over te houden om te leven, te beleven, ...
Het werk van deze dichter van het aftasten van de intimiteit met ingehouden adem en dito woordenschat (dixit Daniel Billiet) moet met een zelfde omzichtigheid gelezen worden. Vandenwyngaerden heeft inderdaad geen grote woorden, brede taalgebaren en dito woordenschat nodig om te overtuigen.
De bundel opent met het titelgedicht:

Kun je ASAP komen?

Jetlag is een mooi woord.
De kinderen de kooi uit,
snelde je in zeven haasten.

Zo was je ASAP gekomen,
zeilend op wolken
- een onverhoopte droom.

In de toegevoegde tijd telde je,
woog je,
stond je de uren af.

Liefst nog werd je een hond.

Vandenwyngaerden knipoogt in enkele gedichten naar collega-dichters. Nevelvlek verwijst naar het gedicht Jespers van Gaston Burssens. Binnen handbereik is opgedragen aan Martin Carrette, Voor de leeuwen aan Joke van Leeuwen en de driedelige cyclus Kruimels aan Gerrit Kouwenaar. In het gedicht Altijd is een zin uit Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck binnengeslopen.

Er schemert ook wat muziek door. Twee van de vier cycli kregen de titel van een song mee: Once in a blue moon (vier gedichten) van countryzanger Earl Thomas Conley en Fool on the hill (drie gedichten, waarvan er een, We maken ons klaar voor de schaduw uit vijf delen bestaat) van The Beatles.

In deze po√ęzie, die baadt in een zacht melancholische sfeer, wordt toenadering gezocht tot de ander, terwijl het afstand nemen onafwendbaar lijkt: Zo zit dat dus, na dertig jaar: het vuur,/ de drift nog steeds intact – en toch…// We reizen, zakken naar het zwoele/ zuiden af en toe verdwalen we// en werken aan wat ons nog rest. Dat levert boeiende gedichten op, waarbij het niet draait om het ego, maar om het wij-gevoel: wat dat (nog) inhoudt, wat er van overblijft, wat mettertijd verglijdt…

Het komt erop aan/ te blijven. Niet te zwichten/ voor de leegloop.// Schrijven. We gunnen Eric Vandenwyngaerden alle tijd om het afwezige woord dat hij zoekt in kaart te blijven brengen, want Er is/ nog zoveel te doen/ voor wie weg is.

Toegevoegde tijd, gedichten, Eric Vandenwyngaerden, Uitgeverij C. de Vries-Brouwers, Antwerpen/Rotterdam, 2019, ISBN 978-90-5927-595-9, 2019.

(Roger Nupie)