Bestsellerboy Bouzamour


De debuutroman De belofte van Pisa van Mano Bouzamour is gebaseerd op zijn middelbare schoolleven in Amsterdam Zuid. De film-, theater-, hoorspel- en vertaalrechten van deze bestseller werden verkocht, maar hij werd verguisd door zijn familie en uit huis gegooid.
De auteur omschrijft het boek zelf als een supersexy boek over een knappe Marokkaanse jongen die op een elitaire middelbare school in het chique Amsterdam Zuid terechtkomt en waarin cultuurverschillen op geestige én briljante wijze worden blootgesteld. De belofte van Pisa moet door iedereen gelezen worden die krom wil liggen van het lachen en van sensuele seksscènes houdt. Bovendien heb ik het zo geschreven dat je als een sneltrein door het boek raast.
Het kamertje van het hoofdpersonage, waar hij aan zijn eerste roman werkt, staat vol boeken van Nederlandse schrijvers. Zijn ouders zijn nauwelijks geïntegreerd en analfabeet: Het schrift is ongeveer 3300 voor Christus in Mesopotamië uitgevonden. We zijn inmiddels zo’n vijfduizend jaar verder en mijn ouders zijn nog steeds analfabeet. Soms kon ik erom lachen en huilen tegelijk. Hij is niet gelovig. Man, wat kregen we een pak slaag met de bamboestok als we de Koranverzen niet hadden geleerd. Hij vrijt met Evelien uit een jetsetmilieu: Dit was het verschil: mijn ouders zijn praktiserende moslims, Eveliens ouders praktiserende drinkers.
Hij is  aangenomen op het elitaire Hervormd Lyceum Zuid en stort zich op zijn liefde voor klassieke pianomuziek. Moeder zei: Sinds je niet meer naar de moskee gaat, ben je door de duivel bezeten! Die vleugel op je kamer is niets dan een instrument van Satan om je af te houden van het gebed. Zijn broer - die in de zware criminaliteit zit - laat hem, in ijssalon Pisa, een belofte afleggen: hij moet zijn diploma halen. Hij probeert zich staande te houden in twee werelden: van het elitaire lyceum naar het buurthuis, van sterrenrestaurants en jetsetfeestjes naar de moskee. De moskee is net een populaire discotheek, het is zien en gezien worden. De jongens gaan er opgetut heen. Van pet tot schoenen, zelfs sokken, alles was van een duur merk.
In zijn tweede roman, Bestsellerboy, heeft hij te kampen met een writers-block op het moment dat zijn uitgever een tweede boek van hem verwacht. Kosten nog moeite worden gespaard om Bestsellerboy in de publieke aandacht te krijgen: interviews alom, optredens in zowat alle praatshows. Zelfs zijn oogstrelende looks worden aangewend: een veelbesproken fotoshoot in het tijdschrift Linda. Heel wat heibel ook: zo zou zijn uitgever een citaat dat nooit in de Volkskrant krant heeft gestaan - Verpletterend! - op een poster hebben gezet als reclamestunt.
Bij al die heisa zou je bijna vergeten dat Mano Bouzamour met heel wat bravoure thema’s als cultuurverschillen, discriminatie, vriendschap, vooroordelen, criminaliteit, liefde en seks verwerkt in flitsende schelmenromans vol zelfspot, drama en humor.
Te volgen, deze fascinerende literaire rakker.

De belofte van Pisa, Mano Bouzamour, Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2015, ISBN 978 90 446 2837 1; Bestsellerboy, Mano Bouzamour, Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2018, ISBN 978 90 446 3704 5

(Roger Nupie)