Geen gehaakt truitje

De dichteres Jenny Dejager (˚1951), in een vroeger leven leerkracht, is nu studente cultuurwetenschappen aan de OUN - én zij volgt ook een schildersopleiding aan de academie van Ieper!
In 2014 publiceerde zij bij het schrijverscollectief De Scriptomanen (nu een POD-uitgeverij), haar achtste dichtbundel, Een glimlach in de mondhoeken van de troost. Op de cover een foto van het schilderij De vrouw en de spin, van.... Jenny Dejager! De bundel bevat 49 grotendeels korte gedichten, in vrije, toegankelijke verzen. Het eerste gedicht draagt zij op aan de in 2013 overleden dichter Thierry Deleu.
Jenny Dejager schrijft over onderwerpen als het verlangen, de liefde, de eenzaamheid, het winterlicht, de stilte. Toch profileren zich in haar versregels enkele terugkerende thema’s. Zij analyseert de onrust die haar ertoe aanzet te schrijven en tegelijk de verrukking de zij ervaart bij het schilderen. Een deel van haar wil de wereld ontdekken, een ander deel wil zich terugtrekken in een tulpenglas. Ook de nostalgie naar de kindertijd, de herinnering aan haar vader, weet zij om te zetten in bekoorlijke verzen: Laat mij dromen / op de schouder van mijn papa / de cadans van zijn stap / maakt mij zo sterk / als de man die de wolken meet. / Ik ben Wolf en papa is mijn wolk. Met meisjesachtige behaagzucht en een gevoel voor romantische enscenering schrijft zij in Haar prelude: Ze strekt haar handen, telt haar stappen, / ze loopt op haar tenen in een jurk van doorschijnend roze / waarin ze wil behagen... Haar krullenbol die de wind herkent als de prelude / van een paard op hol, is ook het meisje in tutu / dat voorover buigt... Naast raadselachtige vrouwen voert de dichteres ook stoere mannenfiguren op: de vader, de vrijgezel, de ongekende soldaat. Zij wijdt een gedicht aan Ludovicus Baekelandt, rover, soldaat, zwendelaar  en (bijna) volksheld, die in 1803 onder grote publieke belangstelling werd terechtgesteld op de Grote Markt in Brugge.
In een vijftal gedichten worstelt de dichteres met woorden: ’s Morgens kleedt de geur van koffie ook mijn woorden aan, een wolk vervuld van stille gewoontes, kleine aarzelingen, knisperende vragen, verhalen... Mijn toetsenbord is zuinig bandeloos, het is een luik dat opengaat waaruit nieuwsgierig graan wordt uitgestrooid. Soms heeft de dichteres hier moeite mee: Wanneer worden wij die moeilijke woorden beu? En: Ik wandel over een wolk als een mank schaap dat ganzen begrijpt.
In deze bundel ontwerpt Jenny Dejager verstilde tableaus, die zij neerpent met haar beeldend vermogen en geholpen door haar schilderservaring. Knappe aanvangsverzen als Ze wil geen gehaakt truitje zijn, geen masker van verdringing dragen. / Ze wil niet lijken op het nonnetje / naast haar in die wiegende zeezieke vaas. En: Ik, de stuntelige die zich optrekt aan kruimelgeluiden / zit op het achtergelaten tapijt te wachten / op de vrijbuiter want hij komt zo… verhogen met verve de panache van deze charmante bundel!

Een glimlach in de mondhoeken van de troost, Jenny Dejager, vzw de Scriptomanen, 2014. ISBN 978-94-6266-O62-5

(Nicole Van Overstraeten)