Vergeten helden

Een verrukkelijk boek voor iedereen die van voetbal houdt. Dat is Vergeten helden, boordevol verhalen die eerder verschenen in het onvolprezen tijdschrift Hard gras. Ik heb maar twee kanttekeningen: heel veel van de beschreven oud-voetballers zijn door mij helemáál niet vergeten. En: de eindredactie had wat zorgvuldiger kunnen geschieden. In twee zinnen als De 21 Oranjeshirts die hij eens droeg zou Kist tegenwoordig misschien zelfs nog wel passen. Alleen het vele zilver in de donkerblonde krullen verraden dat hij geen dertig meer is. staan twee joekels van fouten.
Voor het overige niets dan lof. Het is een lekker leesboek, boordevol wetenswaardigheden. Dat Kees Kist (oud-spits van AZ en Paris Saint-Germain, ex-Europees topscorer) tegenwoordig de kost verdient als schoenenkoopman op de markt, bijvoorbeeld. Maar nogmaals: Kist is niet vergéten. Een beetje voetballiefhebber weet direct hoe vaak hij topscorer van de eredivisie is geweest, en dat hij mee de hegemonie van Ajax, Feyenoord en PSV verbrak door in 1980 met AZ’67 Nederlands kampioen te worden.
Goed, Mike Obiku (die in 1995 voor Feyenoord in de kwartfinale om de beker de golden goal scoorde tegen aartsrivaal Ajax maar verder niet veel potten wist te breken in Rotterdamse dienst) mag je een vergeten held noemen, en misschien Willie van Bommel (indertijd aanvaller bij FC Amsterdam en MVV) ook maar toch Dick  van Dijk (die Ajax op Wembley de eerste Europa Cup I bezorgde) en Joop van Daele (die Feyenoord tegen het Argentijnse Estudiantes aan de wereldtitel voor clubs hielp) niet?
Hetzelfde geldt wat mij betreft voor klasbakken als Michel Preud’homme (held van Herman Brusselmans), Jan van Beveren (de beste doelman die het Nederlands elftal ooit heeft gehad), Tonnie van der Linden (die 24 keer de goal van Oranje verdedigde), Juan Lozano (de door Filip Joos geportretteerde oud-spelmaker van Beerschot en Anderlecht) en Hristo Stoichkov.
Het bontst maken de samenstellers Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan het echter door ook Gerd Müller onder de Vergeten helden te scharen. Even op een rijtje: Der Bomber werd Europees kampioen, wereldkampioen, zeven keer topscorer in de Bundesliga, vier keer topscorer in de Europa Cup I en scoorde de meeste doelpunten op het WK 1970 en het EK 1972. Hij won vier maal de titel in West-Duitsland, werd Europees voetballer van het jaar en pikte ook nog een handvol Europa Cups mee. Toen hij stopte met voetballen had hij in 490 wedstrijden niet minder dan 477 doelpunten gescoord!
Maar goed, laten we het er maar op houden dat ik me hier even als een kniesoor gedraag. Want ik had Vergeten helden binnen een mum van tijd uit. Het is hoe dan ook een leuk, en veelal goed geschreven boek. Met bijdragen van behalve de eerder genoemde Brusselmans en Joos onder meer Martin Bril, Ronald Giphart, Daan Heerman van Voss, Herman Koch, Simon Kuper en Jean Nelissen zaliger. Een aardig geschenkidee voor mannen die alles al hebben.

Vergeten helden, samenstelling Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan, Ambo/Anthos, Amsterdam, 2015, ISBN 9 789026 333347

(Bert Bevers)