Ooggetuigen

Ooggetuigen is een kunstboek met commentaren bij schilderijen. De samenwerking tussen de Vlaamse Jef Blancke (kunstschilder) en de Nederlandse Martha Heesen (schrijfster) resulteerde in een prachtuitgave van uitgeverij P, met een dertigtal teksten en ongeveer eenzelfde aantal afbeeldingen.
Na een bezoek aan het atelier van de kunstschilder verzon de schrijfster een feuilleton, waarbij de personages op de doeken tot leven komen. Maar in eerste instantie vallen toch vooral de schilderijen op: griezelig-grappige portretten van individuen, families, vrienden. Het lijken wel taferelen uit een zonderling dorp, waarbij mensen op zondag samenkomen om ooggetuige te zijn van een nog geheimzinniger feest. De dames mooi uitgedost, met leuke hoedjes. De heren poseren krachtig, drinken een biertje, laten zich portretteren met een huisdier. Een in het wit geklede dame speelt cello, een oudere dame poseert onder opvliegende ballonnen.
De schrijfster laat haar personages vertellen. We maken kennis met 5 zussen (Kaat, Eugénie, Edwige, Sofie, Marie) en hun broer, de kunstschilder. Volgens de buren is de oudste wat vreemd, de tweede is de bazigste en de twee volgende zijn praktisch. Marie, de jongste, is ijdel. Zij is de muze en het geliefkoosd model van Broer. Broer introduceert een vriendin, die nog zwanger blijkt te zijn ook. Het kind wordt in de kost gedaan bij de Ursulinen. De jonge vrouw ontvlucht het huis en ook Marie is verdwenen. Marie wil nooit meer poseren: Niet een van mijn geheimen meer in rauwe potloodvegen, nooit meer mijn vel in varkensrood op doek. Andere personages vallen het verhaal (of liever: het schildersatelier) binnen. Martha Heesen laat hen in pittige directe rede hun versie van de feiten geven: de tantes, de ouders, de heerooms, een vriend van Marie, Katusha de meid, twee pleegzussen… De ballonnetjesvrouw wil poseren voor Broer: Oud, wat oud? U bent niet oud, ik wed dat uw huid nog van fluweel is en dat u staand met opgeheven armen… zo goed als Venus bent.
Op bladzijde 43 opent een verrassende scene, met Broer in gewaagde pose (met open badjas!), een reeks erotische schilderijen. Naakte lichamen in scabreuze houdingen beelden taferelen uit die het daglicht eigenlijk niet gedogen. Jef Blancke schildert sterk en lijfelijk; Martha Heesens grappige commentaren (van bezoekers op de vernissage) milderen de obscene teneur: O, Fie, ik ben het volstrekt niet met je eens, het is het impulsieve, het dansen van de lijnen, het zweven van het licht… . En: Maar ik wil alles zien! Ik wil het volle pond. Het gaat erom de geest open te stellen en niet te blijven hangen in weeë romantiek. Weet je, je moet beseffen dat de man….
Jef Blancke is waarlijk een uitmuntend schilder. Zijn werken zijn expressief en bekoren door hun coloriet: bruinen, grijzen, rood en zachtgroen. Deze uitgesproken aardetinten creëren een bijzondere atmosfeer. Martha Heesens schalkse commentaren, aanvankelijk lijkend op roddel, monden uit in verrukkelijk menselijke esbattementen. In Ooggetuigen ontmoeten schilder en model, schrijfster en personages elkaar in een ravissant kunstevenement.

Ooggetuigen, Jef Blancke  & Martha Heesen, Uitgeverij P, 2013, ISBN 978-94-91455-17-9

(Nicole Van Overstraeten)