Baetens over oudermishandeling

Jeugdauteur Rob Baetens schreef samen met Frank Pollet De boeren krijg je zomaar niet klein (De Sikkel Histoflash, 1998), een spannend avontuur over de Boerenkrijg. Hij biedt adolescenten en jongvolwassenen onder meer verhalen over griezels en monsters: Ik schrijf in de living. Lekker handig als er een heks met bezempech aanbelt. Of een vampier die ik eens een interview wil afnemen. Wie kickt op fantasy kan dan weer zijn hart ophalen aan Heksengriep, het eerste boek in een reels van zes. Heksengroupie, Heksengebroed, Heksenkoorts, Sneeuwhex en Hexenbloed zijn de volgende delen.
Maar Baetens kaart evengoed in een aantal realistische jeugdboeken sociale en maatschappelijke problemen aan: criminaliteit en kindermisbruik (Patrick V., Clavis, 1998), racisme Erkan (Clavis, 2000), alcoholisme (Liefde in een fles, Clavis, 2000) en schizofrenie (Een regenbui van tranen, Clavis, 2001).
Dwars, zijn veertiende boek, is een roman over oudermishandeling, dat nog steeds een maar al te vaak doodgezwegen onderwerp is. Ouders die door hun kinderen geslagen worden, of grootouders die hetzelfde lot ondergaan van hun kleinkinderen, schamen zich om ermee naar buiten te komen en de daders zelf houden het voor zich, zolang hun wandaden maar opleveren wat zij beogen. Hoofdpersonage is Jarno, een pientere, sluwe, geraffineerde 17-jarige tiener, die er niet voor terugschrikt met – letterlijk – slaande argumenten gedaan te krijgen van zijn ouders wat hij wil, wanneer hij het wil en precies zoals hij het in gedachten heeft.
Al vlug is duidelijk dat er met Jarno meer aan de hand is dan diagnoses als opvliegend, agressief, ADHD. Hij besteelt, chanteert en terroriseert zijn moeder en als hij zijn zin niet krijgt vallen er klappen. Komt hij met de jeugdrechtbank in aanraking, dan laat hem dat koud.
Gênante en beklemmende scènes alom: Met een droge knak viel een duur stukje porselein in stukken op de vloer. Jarno stapte op zijn moeder af en gaf haar een vuistslag in haar maagstreek, net onder het middenrif. Vero was verrast door de actie van haar zoon, kromp ineen van de pijn en hapte naar lucht. Ze kon geen woord uitbrengen. Met haar beide handen tastte ze naar de pijnlijke maagstreek. De tranen schoten haar in de ogen! De schok die door haar ging, brak haar moederhart. Condooms nu! De volgende is op die lelijke smoel van jou! Fuck you!!!
Het boek eindigt op het moment dat Jarno de urne met de as van zijn grootvader in het aquarium kiepert en zijn vader dreigt hem aan de deur te zetten als hij achttien wordt. Deze dreiging heeft weinig effect op Jarno: hij stapt grinnikend en triomferend de woonkamer uit en gooit met een klap de achterdeur achter zich dicht. 
Rob Baetens laat nergens een mogelijk happy end doorschemeren. Hij drukt ons onomwonden met de neus op de feiten, en dat is meteen ook de kracht van het boek. Dat het betere jeugdboek ook prima lectuur is voor volwassenen, bewijst deze confronterende roman van Rob Baetens nog maar eens.

Dwars, Rob Baetens, Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2013, ISBN 9789462420076

(Roger Nupie)