Beschadigde kinderen

Beschadigde kinderen. Dezen worden in het nieuwe boek van Noëlla Elpers als de engelen van Titiaan geschilderd. Dolores!, haar roman over de dwerg-nar van Johanna de Waanzinnige, was een prijsbeest: de Thea Beckmanprijs 2007, de Boekenleeuw 2008, genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008, de Kleine Cervantesprijs 2009, het boek eindigde op de 2de plaats van de KJV. Vuurkraal en Malou van de mussen werden allebei genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Met Vuurkraal won zij de Kleine Cervantes 2013 en Malou van de mussen werd genomineerd voor de KJV 2013-2014 (naar aanleiding van dit laatste boek ontving mijn achternichtje haar voornaam).
Drie is een mooi priemgetal. Na Dolores en Vuurkraal vormt De Engelen van Venetië de sluitsteen van een drieluik. Deze kunnen echter apart worden gelezen. Zoals altijd zijn Elpers’ historische romans stevig onderbouwd, de aangehaalde feiten kloppen. Het boek bestaat uit twee delen: Verduistering en Verbeelde Stad. De verteller is Piotto de Vernon, de plaats van handeling: Nantes en Venetië. Het omgevingsgeluid is de zestiende eeuw.
Iedere engel is schrikbarend […]  Wat zij verlangen van mij? / Dat ik zachtjes de schijn van onrecht wegneem die hun geest soms nog belemmert in volmaakte vrijheid te zweven. Deze verzen uit De elegieën van Duino van Rainer Maria Rilke openen het verhaal. Angelo is de stiefbroer van Piotto en beiden zijn lid van een rondreizend theatergezelschap. Voor Piotto is Angelo een Wisselkind dat door Elfen in een andere wieg werd gelegd.
Op dat moment begon ik te geloven dat de elfen de engelachtige aard van Angelo hadden gestolen…Elfen…hun hart is een gapende leegte.  Voortaan kun jij de wereld dromen, Piotto, misschien is die wel mooier dan de echte'.
Piotto wordt blind en Angelo, verandert nadat zijn moeder sterft aan de pest. Met de belofte op succes bij de Commedia dell’arte en de vereeuwiging als model door de inmiddels beroemd geworden schilder Titiaan, laat hij zich door Torentino, een Venetiaanse koopman, overhalen om stiekem naar Venetië te vertrekken. Piotto ontdekt dit, en met de zegen van zijn ouders trekt hij zijn stiefbroer achterna. Op hetzelfde schip van Angelo scheept hij samen met Filou, zijn blindenhond als verstekeling in. Hier eindigt Verduistering en beginnen de avonturen in Venetië, de Verbeelde Stad waar Angelo de schone, Violante ontmoet. De rest van dit zinderend verhaal zal u zelf moeten lezen
Zoals in Eén mens is genoeg van Els Beerten wordt met woorden als moeke, vake, peinzen, ravotten, zeer doen, ons moeder en rappe leden  de Zuid-Nederlands toon gezet.
Mooi en meeslepend slaat Noëlla Elpers een warme moederarm rond haar beschadigde kinderzielen; zijdezacht, teder en oprecht maar niettemin indringend zoals alleen een vrouw dat kan. Na mijn ontdekking van Ingrid Vander Veken, Diane Broeckhoven, Mieke De Loof en Els Beerten had ik me voorgenomen om 2014 uit te roepen tot Het Jaar van de Literaire Vrouw. Bij deze heb ik Noëlla Elpers in mijn vrouwelijk Pantheon opgenomen.

De Engelen van Venetië, Noëlla Elpers, Uitgeverij Uniebook/Het Spectrum, ISBN 978 90 00 33711 8

(Frank De Vos)