In het oog van de stilte


In 2023, een jaar na haar dichtbundel Een zakboekje vol glitters, verscheen In het oog van de stilte: een parel van Ina Stabergh (pseudoniem voor Berthy Stas). Deze 415 pagina’s tellende, geïllustreerde hardcover uitgave werd op 2 maart 2024 voorgesteld in de bibliotheek van Bekkevoort.

Ina Stabergh is niet alleen dichteres, ze publiceerde in haar meer dan 40 jaar tellende carrière meerdere novellen, romans, toneelteksten en verhalenbundels. Ze was actief als lerares, vakbondsafgevaardigde, voorzitter van de literaire vereniging Apollo, organisator van allerhande activiteiten, zowel in scholen als voor socio-culturele organisaties en verenigingen. In 2006 werd ze de eerste stadsdichter van Diest én was ze meteen de eerste stadsdichteres van Vlaanderen; drie jaar later werd ze uitgeroepen tot eerste Hagelanddichter. In deze functies was haar sociaal engagement nooit veraf; het leverde haar onder meer de titel van ‘Ambassadeur tegen alle vormen van geweld’ op.

Er verschenen al eerder bloemlezingen van haar poëzie: Vincent Billiau stelde in 2001 Verdichte wegen als fluistergras samen (Litera-Este); in 2008 was het de beurt aan Henk van Zuiden met Verwondering, 25 jaar dichter, 1983-2008 (Epo).

Dit boek bevat een interessante selectie van zowel niet eerder verschenen als reeds gepubliceerd werk, met beschouwingen over boeken, correspondentie met collega’s (zoals met wijlen VVL-voorzitter Frank Decerf), columns, essays, gedichten, een interview, reisverhalen (over Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Tsjechië, Zwitserland) en andere verhalen… Sommige (onverwachte) momenten zetten aan tot verzamelen van wat al jaren in herinneringen, in dozen, boeken en kasten ligt gestapeld. Verzamelen om als geheel te tonen.

In het oog van de stilte: een parel is niet toevallig de titel: In zoveel boeken speelt de stilte een belangrijke rol. In de titel, al vlug als derde zin of pas halverwege en dan heel vaak. Of het hele boek door tussen de regels in de kleuren van de natuur. In meerdere gedichten zit de stilte inderdaad al in de titel van het gedicht: In stilte gebeuren de wonderen, Aan de poort van de stilte (Stilte is de oorsprong./ Het begin van alle dingen./ Zelfs vóór de oerknal./ Stilte…), De mooiste dingen gebeuren in stilte.

In tijden van stilte: In tijden van stilte leert men/ op een andere manier kijken naar de dingen/ en luisteren alsof wij alles voor het eerst horen,/ voor het eerst zien/ en met onschuldige kinderogen/ wederzijds durven vragen te stellen/ om alles tot in de pit te zien/ ontluiken en voelen hoe een keel,/ oren en ogen zwellen van emoties/ die het zicht op de wereld/ een andere kleur geven.

In het oog van de stilte: een parel geeft een boeiende inkijk in het leven en het veelzijdig werk van Ina Stabergh. Een eindpunt is het zeker niet, want Alles wordt anders. /Opnieuw. Steeds opnieuw. en Met de mogelijkheid tot herinneren/ zijn we naar huis gegaan./ Om telkens weer te keren.


In het oog van de stilte: een parel, Ina Stabergh, Les Iles, Ellezelles, 2023, ISBN 978 94 915 4568 9

(Roger Nupie)