De beste aller tijden


Hans Plomp pronkt in blitse outfit op de achterflap als dichter, mysticus en levenskunstenaar. Hij maakte deel uit van de anarchistische provobeweging, die in 1965 ontstond in Nederland en de gevestigde orde provoceerde met ludieke happenings. Ook de betreurde dichter Herman J. Claeys (1935–2009) maakte deel uit van de beweging en richtte in 1966 het Vlaams provotijdschrift Revo op. Na twee jaar werd Provo opgeheven.
Hans Plomp debuteerde in 1968 met De ondertrouw. Een somber herenboek, een roman over zijn vriendschap met Gerard Reve en Johan Polak. In 1970 verscheen Het Amsterdams dodenboekje en - samen met kompanen Peter Andriesse, Heere Heeresma en George Kool - Manifest van de jaren zeventig, waarin de heren zich afzetten tegen de experimentele literatuur die toen aardig scoorde, wat duidelijk zijn sporen nalaat in de rechttoe rechtaan poëzie van Hans Plomp, zowel in zijn vroege periode, als daarna in zijn meer surrealistisch, erotisch en  spiritueel werk.
Plomp verzette zich met collega-schrijver Gerben Hellinga in 1973 tegen de sloop van het dorp Ruigoord, thans een kunstenaarsgemeenschap, waar hij o.a. het literaire festival Vurige Tongen organiseert.
Dit is de beste aller tijden is een ruime bloemlezing uit het poëtische oeuvre van Plomp. Tevens is er een selectie van zijn vertalingen van gedichten van o.a. Yvan en Claire Goll, Samuel Taylor Coleridge, T. S. Eliot en Artur Rimbaud opgenomen en - beslist even interessant - poëzie uit India en Iran.
De levensschets van Peter de Rijk, in de vorm van een monoloog van Plomp zelf, geeft een goed beeld van het sprankelend en turbulent leven van de dichter, die stelt deze behoorlijk afschuwelijke tijd toch te ervaren als de beste aller tijden en er dit relativerend gedicht Een mensenleven aan vastknoopt:
Veel gedaan in dit bestaan
hete kastanjes
uit het vuur gehaald,
met stille trom vertrokken,
hazenpad ontdekt,
een handvol
schoenveters gebroken,
vierduizend pukkels uitgeknepen,
tienduizend liter bier gedronken,
zo'n twintigduizend liter thee en koffie,
een keer of negenduizend klaargekomen,
driemaal een blinde helpen oversteken
– al spartelden ze heftig tegen.

Een pluim voor samensteller Peter de Rijk, die al eerder een bloemlezing van Rogi Wieg bezorgde, Even zuiver als de ongeschreven brief (2015), gevolgd door In de kring van menselijke warmte. Hommage aan Rogi Wieg (2017), met meer dan 100 gedichten van voormalige uitgevers, vrienden en collega’s van Rogi Wieg.

Vier het leven vermeldt de website van Plomp. Optimisme alom - niet toevallig lezen we in het openingsgedicht:

Geen woord dat ik niet zeggen kan
geen boek dat ik niet lezen mag
geen god of duivel opgelegd,
geen honger en geen marteling
geen vijand en geen oorlog
geen huwelijk
en geen verplichte voortplanting
geen armoe en geen rijkdom.
Dit is de beste aller tijden,
maar bijna niemand weet het.


Dit is de beste aller tijden, een bloemlezing uit vijftig jaar dichtwerk, samengesteld en van een levensschets voorzien door Peter de Rijk, Hans Plomp, Uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem, 2017, ISBN 978 90 6265 915 9. 

(Roger Nupie)