Een zoektocht naar liefde

Vanaf september 2016 is Alicja Gescinska te zien op Canvas. In het programma Wanderlust ontmoet deze Pools-Vlaamse filosofe schrijvers, wetenschappers, filosofen en kunstenaars van diverse pluimage en met diverse religieuze en filosofische achtergronden. Lieve Joris en Connie Palmen passeren de revue, evenals François Englert, de Belg die in 2013 samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg, de beeldhouwer Alexander Stoddart, de Poolse cineast Krzysztof Zanussi en de Amerikaans-Irakese journaliste en documentairemaakster Anisa Mehdi.  Lang heeft Gescinska over deze overstap naar de media niet hoeven na te denken: Het voelt voor mij aan als een heel natuurlijke voortzetting van wat ik als filosoof de afgelopen jaren altijd heb gedaan: lezen, denken en een dialoog met anderen aangaan om zo mijn medemens en de wereld beter te leren kennen. Het is verfrissend om mijn studiekamer te kunnen verlaten en buitengewoon inspirerende en intelligente mensen te mogen ontmoeten.
In 2012 debuteerde zij met De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor een vrijheid die geen gratuit gegeven is maar iets dat moet veroverd worden. Positieve vrijheid draait om een vermogen dat je in staat stelt om zelf van je vrijheid te kunnen genieten. Het boek werd bekroond met de Prijs deMens.nu voor het beste non-fictieboek van de afgelopen twee jaar in de Nederlandse taal en belandde op Shortlist Socratesbeker 2012, de prijs voor het meest prikkelende filosofische boek van het jaar. Voeg daar de artikels aan toe die ze schrijft voor diverse tijdschriften en kranten: Gescinska heeft naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland.
Na haar opwachting in Alleen Elvis blijft bestaan, de talkshow van Thomas Vanderveken, konden we alleen nog nieuwsgieriger uitkijken naar haar literair debuut: Een soort van liefde. Het voorplat had geïnspireerder gekund: snel vergeten. 
Elisabeth ruimt na de dood van haar vader, een professor Duitse cultuurgeschiedenis, zijn huis op. Dit gaat haar aanvankelijk makkelijk af, omdat ze niet echt een goed contact met hem had. Als ze echter een brief vindt die aan hem geadresseerd is, wordt ze geconfronteerd met een haar onbekend feit: de liefde tussen haar vader en een jonge studente, Anna.
In de hoofdstukken, beurtelings over Anna en Elisabeth, worden de twee thema’s, de dochter-vaderrelatie en de liefde van de vader met zijn studente evenwichtig uitgebalanceerd, om uiteindelijk samen te komen en tot een verrassend - en tragisch - open einde te leiden.
Als het nog eens mag: een mooie, oerdegelijke roman over het vinden, verliezen en herontdekken van dat ongrijpbare gegeven dat de liefde is. Is het langer dan liefhebben, dat mensen na je dood nog van je blijven houden? Maar dan hangt dat liefhebben nog altijd af van degene die leeft, dus in zekere zin is de liefde niet langer dan het leven, maar even lang als het leven van de langste die liefheeft.
Te volgen, deze Alicja Gescinska.

Een soort van liefde, Alicja Gescinska, De Bezige Bij, Amsterdam / Antwerpen, 2016, ISBN 978 90 234 9658 8


(Roger Nupie)