Land der horizonten & Zeewaarts

Een van de sympathiekste poëziefestivals in de Lage Landen is zonder twijfel Dichters in de Prinsentuin, dat nu al weer jaren wordt gehouden in de Prinsentuin in de stad Groningen. Telkens wordt het festival vergezeld door een bloemlezing met werk van de deelnemende dichters. Land der horizonten heet de meest recente. De titel lijkt in eerste instantie naar de weidse polders rond van Groningen te verwijzen, maar is echter ontleend aan de groet waarmee Sleeswijk-Holstein bezoekers middels borden langs de autostrades verwelkomt: Schlesweg-Holstein, Land der Horizonte. De organisatoren kozen er ditmaal voor om dichters uit te nodigen uit het gebied van de Hanze, waarmee Groningen altijd een band heeft gehad. In de Hanzetijd werden Nederduitse dialecten gesproken van Brugge tot Novgorod door iedereen die iets met de handel van doen had. Ook nu nog bestaat er taalverwantschap met de oosterburen: inwoners uit Oost-Nederland en Noordwest-Duitsland kunnen elkaars Nedersaksische dialecten moeiteloos verstaan. Op Dichters in de Prinsentuin 2013 waren dan ook poëten te gast uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Denemarken, Polen en Estland. Dat leverde een boeiende poëtische staalkaart op.
Het aardige van het festival is dat er steeds wordt gekozen voor een verfrissende mix van min of meer gevestigde (dit jaar bijvoorbeeld Serge R. van Duijnhoven, Lloyd Haft, Tjitske Jansen, Gerry van der Linden, Erik Lindner en Mustafa Stitou) en minder bekende dichters. En het is beslist niet zo dat de eerstgenoemde groep per se de sterkste bijdragen leverde. Mooi is ook dat een aantal auteurs er niet voor terugdeinst om in de ‘eigen’ taal te schrijven. Zoals mien taal biesterbaant / zwerend in de moderspraoke / ontstarfelek zeek. Veur eeuwig gelitteikend / ’n Wenterse binnenzee schrijft Hans Mellendijk bijvoorbeeld, in een gedicht dat voor het overige in algemeen Nederlands is gesteld. Uit Duitsland zijn Sarah Bosetti, Daniel Hoth, Esther Kinsky, Nadja Küchenmeister, Marion Poschmann en Norbert Scheuer vertegenwoordigd, uit Denemarken Niels Hav en Mathilde Schelin, uit Polen Julia Fiedorczuk, Dariusz Sośnicki en Adam Wiedemann en uit Estland Vahur Afanasjev en Karl Martin Sinijärv. Hun gedichten zijn hier in hun moedertaal en in het Nederlands te lezen.
Ook uit het Hoge Noorden komt Zeewaarts! van Bart FM Droog (de man achter de Nederlandse Poëzie Encyclopedie). Die woont in Eenrum op een boogscheut van de Waddenzee. Dat gehucht en Het Noorden tout court (Delfzijl, Drente, Lauwersoog, Warffum) zijn nadrukkelijk aanwezig in dit charmante bundeltje (dat slechts twaalf gedichten telt). Uit Meeuwen: vanochtend vloog ik met de meeuwen mee / in zon gingen we op de wolken af / vandaag vliegt voorgoed de meeuw in mij.
Het moge duidelijk zijn: lang niet alles gebeurt in de Randstad. Het Noorden is wat poëtisch gehalte beslist niet te versmaden! Daarvan getuigen deze twee aanbevelenswaardige boekjes van a tot z.

Land der horizonten – Dichters in de Prinsentuin 2013, samenstelling Arjen Nolles en Maarten Praamstra, Uitgeverij kleine Uil, Groningen, 2013, ISBN 978 94 91065 57 6
Zeewaarts!, Bart FM Droog, Uitgeverij Stanza, Amsterdam, 2013, ISBN 978 94 90401 11 5

(Bert Bevers)